fredag 22 juli 2011

Chokladjordnötspaj

Idag gjorde jag en riktigt mumsig efterrätt! Har haft ett utklippt recept liggande i skåpet huuur länge som helst, vet inte ens var jag fått det ifrån... I vilket fall så såg det väldigt mumsigt ut, men då vi känner så många nötallergiker så har det liksom inte riktigt blivit av. Men nu ikväll så var det dags för premiär och det blev GOTT!

Pajbotten
2 dl vetemjöl
75 g smör/margarin
1 msk vatten
2 krm kanel

Fyllning
50 g blockchoklad (gärna apelsinsmak)
50 g margarin
1 dl strösocker
½ dl sirap (helst mörk)
2 ägg
½ dl mjölk
75 g jordnötter
Garnering: Florsocker

Hacka ihop pajdegen och tryck ut den i en fprm, ca 24 cm i diameter.
Förgrädda bottnen i 5 minuter i 200 grader. Sänk värmen till 175 grader.
Smält choklad och fett i en kastrull.
Tag från värmen och rör i socker, sirap, ägg och mjölk.
Häll fyllningen i pajskalet.
Gnugga jordnötterna i händerna så att de delar sig i halvor och strö dem över chokladfyllningen.
Grädda vidare i 30-35 minuter i 175 grader tills fyllningen stelnar.
Kyl pajen. Sikta över florsocker och skär upp den i lagom munsbitar.
Ljuvligt!

Givetvis kunde vi (läs jag...) inte vänta tills den svalnat, så vi åt den ljummen med vaniljglass istället. En stor bit är dock sparad och den ska pudras med florsocker så att vi får testa den riktiga varianten med!

"Fota mig med mamma!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar