söndag 4 december 2011

Mysfika till sista praktikdagen

Jag är ju verkligen helt galen i att baka! Måste alltid leta efter minsta tillfälle att svänga ihop något. Sista dagen på praktiken tyckte jag dock var ett självklart tillfälle att bjuda på något, alla har varit så himla gulliga och hjälpsamma! Det blev två olika sorter fick det bli, pepparkaksmuffins och en vit chokladkaka. Här kommer recepten

Pepparkaksmuffins med lingon
12-16 st

Ingredienser
3 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk malda pepparkakskryddor
1½ dl standardmjölk
100 g smält smör
1½ dl frysta lingon (+ lite till garnering)

Frosting
25g smör
100g philadelphiaost
250g florsocker
1tsk vaniljsocker

Gör såhär
Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda mjöl, bakpulver, salt och pepparkakaskryddor och vispa ner i äggsmeten tillsammans med mjölken. Rör ner det smälta smöret.

Fördela smeten i muffinsformar, de kan gärna stå i en muffinsplåt för att få riktigt fin form. Fördela de frysta lingonen jämnt i formarna, de sjunker ner i smeten när de kommer in i ugnen.

Grädda i 175 grader i ca 20-25 minuter. Låt svalna.

Vispa smöret mjukt. Tillsätt Philadelphia och blanda till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker och häll i florsocker lite i taget, vispa ordentligt mellan varje gång. Spritsa på svala muffins. Strö över några frysta lingon precis innan servering.


Vit chokladtårta med Xanté och hallon
16 bitar

Ingredienser
250 g vit choklad
200 g smör
3 ägg
2½ dl strösocker
2 msk Xanté (Päronkonjak)
2 dl vetemjöl

Glasyr
150 g vit choklad
½ dl vispgrädde

Garnering
Färska hallon
Florsocker

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader.

Hacka chokladen.

Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt chokladen. Rör om tills den smälter.

Vispa ägg och socker poröst.

Rör i chokladen, konjak och mjölet.

Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.

Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt kakan kallna och ställ i kylen.

Glasyr
Hacka chokladen. Koka upp grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Bred glasyren över kakan och låt den sedan stelna i kylen.

Innan servering
Lägg upp kakan på ett fint fat. Lägg hallonen i en hög i mitten av kakan. Sikta över florsocker.

Ja, jag hann inte fota kakan förrän halva var försvunnen...!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar