Pepparkaksmuffins med lingon
12-16 st
Ingredienser
3 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk malda pepparkakskryddor
1½ dl standardmjölk
100 g smält smör
1½ dl frysta lingon (+ lite till garnering)
Frosting
25g smör
100g philadelphiaost
250g florsocker
1tsk vaniljsocker
Gör såhär
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver, salt och pepparkakaskryddor och vispa ner i äggsmeten tillsammans med mjölken. Rör ner det smälta smöret.
Fördela smeten i muffinsformar, de kan gärna stå i en muffinsplåt för att få riktigt fin form. Fördela de frysta lingonen jämnt i formarna, de sjunker ner i smeten när de kommer in i ugnen.
Grädda i 175 grader i ca 20-25 minuter. Låt svalna.
Vispa smöret mjukt. Tillsätt Philadelphia och blanda till en jämn smet. Tillsätt vaniljsocker och häll i florsocker lite i taget, vispa ordentligt mellan varje gång. Spritsa på svala muffins. Strö över några frysta lingon precis innan servering.
Vit chokladtårta med Xanté och hallon
16 bitar
Ingredienser
250 g vit choklad
200 g smör
3 ägg
2½ dl strösocker
2 msk Xanté (Päronkonjak)
2 dl vetemjöl
Glasyr
150 g vit choklad
½ dl vispgrädde
Garnering
Färska hallon
Florsocker
Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka chokladen.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt chokladen. Rör om tills den smälter.
Vispa ägg och socker poröst.
Rör i chokladen, konjak och mjölet.
Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt kakan kallna och ställ i kylen.
Glasyr
Hacka chokladen. Koka upp grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Bred glasyren över kakan och låt den sedan stelna i kylen.
Innan servering
Lägg upp kakan på ett fint fat. Lägg hallonen i en hög i mitten av kakan. Sikta över florsocker.
Ja, jag hann inte fota kakan förrän halva var försvunnen...!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar